Slik finner du bunnen i aksjemarkedet

Slik finner du bunnen i aksjemarkedet

For tradere er timing viktig. Trading går som kjent ut på å utnytte svingninger i markedet for å oppnå meravkastning i forhold til å sitte langsiktig. Det er vanskelig å finne både toppen og bunnen i trender. Men, det finnes flere verktøy som kan være til stor hjelp.

Info som kan fortelle om bunnen er nådd

For tradere er det viktig å følge med på nyheter som kan påvirke markedet. Hver eneste dag kommer det flere viktige nyheter som enten kan påvirke kursen til en enkelt aksje eller flytte hele markedet. Disse kan komme på planlagte tidspunkt som renteoppdateringer fra Fed, eller de kan komme overraskende som nyheten om coronaviruset.

Det er også viktig å følge med på hva ulike aktører mener om markedet og hvordan de oppfatter nyhetene. Ofte kan vi lese intervjuer med investorer og analytikere i finansaviser på nett, men det kan også være viktig å delta på aksjeforum for å se hva de mer vanlige investorene og traderne mener.

Finn bunnen med teknisk analyse

Det sies at det å drive bunnfiske i aksjemarkedet er som å prøve å ta i mot en fallende kniv. Poenget med å finne bunnen er ikke å kjøpe seg inn helt på bunnnivået, men å komme seg tidlig inn i markedet etter bunnen er satt og trenden igjen er stigende. Aksjetradere med erfaring ser ofte at nybegynnere leter etter bunnen på intradagscharts, og resultatet er ofte at de har kjøpt seg inn midt i en fallende trend. For å lykkes med bunnfiske er det viktig å først vite hvor bunnen er. Når bunnen er etablert er det på tide å laste opp.

Teknisk støtte og tekniske trendkanaler

En teknisk støtte er definert av at kursen har snudd opp fra et område to ganger. Dette er selvsagt den mest grunnleggende metoden som kan brukes for å finne bunnen i aksjemarkedet.

At trenden igjen blir stigende er selvsagt et klart signal om at bunnen i aksjemarkedet er bak oss, men en stigende trend er definert av at støtten i trendgulvet er testet minst tre ganger. I mange tilfeller kan det være lovlig sent.

Vendeformasjoner

Vendeformasjoner er tekniske formasjoner som indikerer trendskifter. Fordelen med disse er at de dannes relativt raskt, og i tillegg er sikre indikasjoner på trendskifter. Doble bunner er oppstår hvor det dannes to bunner hvor støtten har blitt testet to ganger derav navnet. Ofte kan de se ut som små rektangelformasjoner. Videre har vi omvendte hode- skulderformasjoner. Dette er tekniske formasjoner hvor du har tre bunner. To skuldre som har støtte på et nivå som er høyere enn støttenivået for den midterste bunnen som er hodet. Både doble bunner og omvendte hode-skulderformasjoner er ofte tydelige signaler på at bunnen er bak oss og at vi kan vente oss stigende kurser fremover.

Tekniske indikatorer

Glidende gjennomsnitt er kjent for å vise tydelige trender. Som regel benyttes 50-dagerssnitt og 200-dagerssnitt. I de tilfellene det korte gjennomsnittet bryter opp gjennom 200-dagerssnittet har vi et golden cross. Dette er et signal om at vi kan vente oss en stigende trend, som igjen betyr at aksjemarkedet har flatet ut. MACD er en annen viktig teknisk indikator som er nyttig for å finne bunnen i aksjemarkedet. Det viktigste signalet denne kan gi er crossover når gjennomsnittet bryter opp gjennom 0-linjen. Til slutt er det også verdt å nevne RSI. Dette er en teknisk indikator som kan si om en aksje er oversolgt. En RSI verdi under 30 indikerer at aksjekursen er oversolgt, og at det kan være rom for oppgang. RSI blir ofte benyttet sammen med tekniske støtter og formasjoner, og andre tekniske indikatorer.

Har vi bunnen bak oss?

tekniske analyse dow jones coronavirus

I chartet over kan vi se at det ble dannet en dobbel topp, noe som er et kraftig salgssignal. Etter dette har kursen falt kraftig. Videre er vi i ferd med å få et death cross hvor 50-dagerssnittet (grønt) er i ferd med å bryte ned gjennom 200-dagerssnittet (rødt). MACD viser at trenden er fallende, mens RSI på 28 indikerer at markedet er oversolgt. Ting å følge med på fremover er om 50-dagerssnittet klarer å bryte opp gjennom 200-dagerssnittet, om det dannes vendeformasjoner, og om vi får crossover i MACD. Da kan vi snakke om at bunnen i aksjemarkedet er satt.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *