Hvor mye penger trengs for å starte med trading?

Hvor mye penger trengs for å starte med trading?

Det er mange som vurderer å starte med trading, men er usikre på hvor mye penger trengs for å komme i gang. Det kan du lese alt om her.

Day trading

En tilværelse som day trader er både krevende og givende. Det kreves en del penger som igjen kan gi nok avkastning på tradingen. Det kreves også en del forkunnskaper om økonomi, finans og teknisk analyse. På toppen av det kreves det tilgjengelig tid. Hvor mye som kreves av de forskjellige innsatsfaktorene avhenger av hvor mye av din inntekt du forventer å få fra din trading.

Bare tenk på det, finansanalytikere får ofte kjeft for analyser som ikke treffer. Sentralbanker får kjeft for å holde renten på feil nivå. Politikere får kjeft for å bruke økonomisk politikk feil.

Dette er mennesker som har studert økonomi og finans i mange år. I tillegg er det noe de jobber med ikke bare fra 9 til 4, men ofte mye lengre. Det er klart at det finnes mange dårlige analytikere, og også sentralbankere. Men, de har kommet seg der de er på grunn av det de kan. De er faktisk smarte, det er bare det at økonomi og finans er vanskelig.

Som day trader er målet å gjøre det bedre enn disse. Finansanalytikere har som regel en tidshorisont på 1 år eller mer, sentralbanker har en tidshorisont på flere år. En dyktig day trader kan se når markedet, det vil si andre investorer, analytikere og bankmennesker, har feil og unytte dette. Det krever innsikt, og innsikt krever tid til å trenes opp. Ikke minst krever det også mot og vilje til å utnytte mulighetene som kommer når alle skriker om krise.

  • Anbefalt nettmegler
  • 2000+ aksjer fra hele verden
  • Ingen kurtasje - lav spread

  • Gratis realtidskurser
  • Eget aksjeforum

Kapitalen din er utsatt for risiko. Andre kostnader kommer i tillegg. For mer informasjon, besøk etoro.com/trading/fees

Avkastning

Hvor mye kreves det at man investerer for å drive en butikk? Egenkapitalen som investeres til å begynne med skal dekke varelager, lønnskostnader, leieutgifter, reklame, revisor, og mye annet. Det krever med andre ord en del penger. Man kan spørre det samme om å åpne et eget rørleggerfirma, reklamebyrå eller bondegård. Svaret er det samme. En hel del.

Hvor mye penger som trengs for å drive med trading avhenger av mange ting. Skal det være hovedinntekt? Eller skal det være en hobby som kanskje på sikt kan bli en hovedbeskjeftigelse som betaler alle utgiftene dine?

For noen år siden ble det laget en oversikt over hvor høy avkastning noen av de største ringrevene på Oslo Børs klarte å få i gjennomsnittlig avkastning siden de begynte å investere. Tallene er nok for mange overraskende lave, mens de for andre er overraskende gode. Røkke, Spetalen og Fredriksen var selvsagt på denne listen. Årlig avkastning var rundt 15 – 17 % i året.

Når gullprisen økte under finanskrisen var det mange som søkte på hvordan kjøpe gull i Norge på nett og mente de visste hvordan oljefondet burde investere. Man burde jo kunne forvente at pengene ble investert der hvor det ble best avkastning. Oljefondet leverer rundt 6 – 7 % i året, og det er ganske bra.

Som ny trader kan du nok ikke forvente å doble pengene dine i løpet av 6 måneder eller 1 år. Bare det å unngå tap er faktisk bra levert som en ny trader. Det man faktisk kan forvente i avkastning ved å passivt investere i indeks er 1 – 2 % mer enn bankrenten. I 2019 vil det tilsi rundt 4 – 5 %.

Dette betyr at dersom det faktisk skal være lønnsomt å drive med trading må det gi en avkastning som gir mer enn det en passiv indeksinvestering ville gitt. Det er det bare en måte å finne ut av på om du kan klare det. Nemlig ved å prøve.

Ting å være obs på

Dersom du har fulgt markedet en stund og snakket med mange tradere, meglere og investorer, så vet du at det er mange som taper alt på grunn av dårlig risikodiversifisering og akjsekreditt. Noe annet som får barnet til å sky ilden er kostnader. Hver eneste handel som gjennomføres koster penger. I tillegg kreves det realtidskurser og nyhetsoppdateringer for å henge med på det som skjer i markedet. Dette koster også penger. Oppsummert er det veldig viktig å være bevisst på kostnader. Mange tradere som har lyktes mener at det viktigste er å unngå tap, ikke å finne den investeringen som kan tidobles.

Hvor mye penger trengs for å starte med trading?

Så hvor mye penger trengs for å starte med trading? Det avhenger av flere ting. Vil du ha avkastning fra trading som hovedinntekt? Er du en dyktig investor som gjør det bedre enn Røkke og får rundt 20 % i året? Vi regner med at du trenger 500 000 kr før skatt for å leve et greit liv. Da trenger du faktisk 2 500 000 kr å trade med. Er du litt mindre dyktig enn Røkke & Co, la oss si at du klarer å få en avkastning på 10 % i året, ja da trenger du 5 000 000 kr dedikert til trading. Er du derimot som oljefondet og gjør det bare litt bedre enn indeks, ca rundt 4 – 6 %, da trenger du 10 000 000 kr.

Nå går heller ikke alt på skinner og børsen kan nok ikke gi deg en gjennomsnittlig avkastning år etter år. Noen ganger går det skeis, og det samme vil nok skje dersom du trader. For å få nødvendig inntekt i disse periodene trenger du en ekstra stor egenkapital som kan tæres på.

Men, vi skal ikke drepe optimismen helt. Dersom du ikke har som mål å være fulltids day trader fra dag 1, men derimot gå steg for steg, så kan du begynne med langt mindre enn 10 – 20 millioner.

Trading på eToro

Dersom du er uten erfaring med day trading så er eToro et godt sted å begynne. Når du åpner konto her får du gratis realtidskurser, gratis program for teknisk analyse, tilgang til aksjer fra børser over hele verden, CFD på indekser, råvarer og valuta, og tilgang til et forum hvor det diskuteres investeringer. På toppen av det hele har eToro noen av de laveste kostnadene når det gjelder handler. Det betyr at du holder alle kostnader nede. Det minste innskuddet du kan gjøre på eToro er €50. Dersom du først vil teste trading uten å risikere egne penger kan du teste med en treningskonto. Den åpner du på samme måte som en ordentlig konto:

  • Gå til www.etoro.com og åpne konto
  • Få realtidskurser og tradingprogram
  • Trade med så lite som €50

eToro er en multiasset-plattform som tilbyr investering i aksjer, i tillegg til trading med CFD. CFD er kompliserte instrumenter og har en høy risiko for tap av penger på grunn av høy belåning. 51 % av retailinvestorer taper penger når de trader CFD med denne tilbyderen. Du bør vurdere om du forstår hvordan CFD fungerer og om du er i stand til å håndtere denne risikoen.

Tilgjengelige instrumenter på eToro

  • Aksjer
  • CFD på indekser, råvarer, valuta

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *